Риболов на каракуда

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: Валентин Стоев

Риболов на каракуда

Мнениеот корда » Сря Яну 19, 2011 1:31 pm

Една от най-масовите риби по нашите язовири е каракудата.Нека споделим всеки как обича да лови тази риба и какъв е неговият най-сполучлив метод.Аз ловя каракуда както на леко така и на тежко,но най добрия метод за улов на тази риба за мен е на пружина,на която има омесен хляб със кюспе а на куките торен червей.
Аватар
корда
Напреднал
 
Мнения: 165
Регистриран на: Вто Авг 10, 2010 10:33 pm
Местоположение: Пловдив
Благодарил: 22 път
Благодарили: 55 пъти в 40 поста

Re: Риболов на каракуда

Мнениеот Валентин Стоев » Съб Яну 22, 2011 2:30 pm

Най-добри резултати през лятото при риболов на каракуда имам с директен телескоп.Ако язовира има условия за този вид риболов го предпочитам при риболова на каракуда.Намирам си тихо заливче,правя първоначално тежко захранване със захранка 10 топки колкото портокал и в продължение на риболова дохранвам само с червеи с прашката.Смятам,че каракудата е доста предпазлива риба и затова не подхранвам с тежки топки по време на риболова.Линиета ми се състои от основно влакно 0,14 и повод 0,12,свързани клуп в клуп.Кука номер 14 по-здравичка и плувка 1,5-2 грама.Измервам дълбочината и започвам риболова със стръв легнала на дъното и постепенно намалявам дълбочината докато не намеря най-точната която в повечето случеи е повод легнал 2 см. на дъното до 2 см. куката над дъното.
Аватар
Валентин Стоев
Site Admin
 
Мнения: 502
Регистриран на: Пет Юли 23, 2010 10:36 am
Местоположение: Пловдив
Благодарил: 191 път
Благодарили: 247 пъти в 170 поста

Следния потребител иска да благодари на Валентин Стоев за този пост.
корда (Нед Яну 23, 2011 9:04 am), matey49 (Пон Фев 28, 2011 12:26 pm)

Re: Риболов на каракуда

Мнениеот matey49 » Чет Мар 03, 2011 10:05 am

Здравей Недвед3! Интересува ме захранката, която използваш? Искам да дискутираме захранките за река, езера,язовири, канали,стари корита на реки.
Изображение
Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му.
Аватар
matey49
Супер модератор
 
Мнения: 2585
Регистриран на: Чет Дек 16, 2010 6:52 pm
Местоположение: с. Обнова
Благодарил: 2655 път
Благодарили: 651 пъти в 539 поста

Следния потребител иска да благодари на matey49 за този пост.
okx (Вто Май 06, 2014 12:16 am)

Re: Риболов на каракуда

Мнениеот Валентин Стоев » Чет Мар 03, 2011 12:20 pm

Добре колега,но смятам темата да е в друг раздел,специализиран точно за това.Ще ми е интересно да споделим различни рецапти за захранка при риболов на каракуда ,при различни обстоятелства.
http://ribata.com/forum/viewtopic.php?f=12&t=237
Аватар
Валентин Стоев
Site Admin
 
Мнения: 502
Регистриран на: Пет Юли 23, 2010 10:36 am
Местоположение: Пловдив
Благодарил: 191 път
Благодарили: 247 пъти в 170 поста

Следния потребител иска да благодари на Валентин Стоев за този пост.
matey49 (Съб Мар 31, 2012 5:01 pm)

Re: Риболов на каракуда

Мнениеот matey49 » Пон Мар 07, 2011 3:10 pm

Ето и от мен подробности за каракудата:
Изображение
Каракудата е толкова разпространена риба, че едва ли има някой, който да не знае как изглежда. Най-малкото защото и червените рибки от парковите езерца и от аквариумите всъщност са селекционирани каракуди. У нас обитава както златната обикновена каракуда нов малко количества, така и сребърната каракуда – Carassius auratus gibelio. Поради това, че в биологията и в поведението им общото е повече от съществените различия, по-нататък ще говорим за каракудата изобщо. Каракудата е представител на семейство шаранови, затова младите рибари доста често я бъркат с шарана.

Ако говорим за каракудата в България то тя се е развъдила във всички водоеми на България.
За разлика от сребристата каракуда златната (червена) каракуда в нашите водоеми почти не се среща. Затова когато говорим за каракудата ще имаме в предвид сребристата каракуда. В едни водоеми се наблюдава засилване на малки каракуди, това навярно се обяснява с отсъствие на мъжки от шарановия род, малката дълбочина и неголемите площи на водоем , т. е. „ограничено жизнено пространство”. В такива водоеми каракудата се смесва с други малки риби в резултат се получава каракуда , но малка, която расте много бавно. Затова в много райони в страната ни я наричат „таранка” в други „косатка’. Попадат в крайна сметка и крупни екземпляри но много рядко.
В други водоеми каракудата е красавица. Просто я има толкова в изобилие ,,че малката таранка почти липсва. В такива водоеми не рядко се хващат мъжки екземпляри ,които са почти по-равно с женските във водоема . Такива водоеми могат да бъдат малки по площ , но обезателно има дълбочина 2 до 3 метра и във водоема има присъствие на костур и щука. Най често се ловят екземпляри от 200 до 800 грама. Каракуди с тегло над 1 до 2 кг. се считат за трофейни.
Това е една от нашите риби, които могат да оцелеят във вода с минимални количества разтворен кислород (0,6–0,5 куб. см/л). Минималното количество кислород далеч не е единственото постижение на шампионката по оцеляване в нашите води. Каракудата е способна да остане жива не в гьолче, а дори в обикновена локва. Тя е разпространена повсеместно, като единственото є изискване е да няма бързо течение, защото тромавото є тяло не е пригодено да се бори с него. Ето защо каракудата най-добре се развива в гьолове, блата, и стари речни корита, микроязовирчета, баластриери, долните бавни течения на реките и големите ни язовири. Има някаква цикличност в развитието на каракудските популации в даден водоем. На около 5–6 години има силно присъствие на едри каракуди и след това те като че ли се стопяват във водата. Такава цикличност особено се наблюдава в стари корита на реки. Характерно за тази риба е и това, че в някои водоеми има само пасажи от женски екземпляри. Хайверът им обаче се опложда от мъжките на други видове риби като шаран, платика и др. . Каракудите показват невероятна приспособимост и към температурата на водата, в която живеят.. През зимата особено в по-плитките водоеми рибите се забиват в тинята и изпадат в летаргия. Ако зимата е студена и водоемът замръзне до дъно, това ги спасява от смърт. Изобщо това е най-държеливата нашенска риба, тя е нещо като “котката” в рибешкия свят, защото има поне девет живота. Завита в мокра кърпа или мокър вестник, каракудата остава жива до два дни. Мнозина въдичари дори си купуват прясна мъртва дунавска ситна таранка от магазина, слагат я във вода и така поне 25 на сто от рибите се съживяват, за да бъдат използвани за стръв при риболов на щука
Стръв, захранка и подхранка
Каракудата е типично придънна риба. Основното є занимание е да рови по тинята и да я предъвква за органични отпадъци. В същото време тя не прощава и на ларви, на червеи, на много дребни пиявички и дори на малки рибки. Това е една откровено всеядна риба. През топлите сезони на годината каракудите с видимо удоволствие пасат водорасли или осмукват коренищата на папура и тръстиките. Това става предимно вечер, като при засмукването се чува доста силно мляскане.

Каракудата се лови и на плувка и на дъно. За стръв основно се използва: земен , торен и дъждовен червей . Така също се използва и бял червей, вердевас, жито, хляб, грах,царевица, тесто, качамак и т.н.. Има водоеми където голямата каракуда се храни като хищник , яде малки рибки..
Най-добро време за риболов е сутрин и вечер. Лятото едрите каракуди често се ловят преди залез слънце до тъмно. Често попадат сериозни екземпляри над килограм. Тогава за 15-20 минути може да наловиш много повече отколкото за цял ден. Аз съм имал случаи когато от залез слънце та чак на другия ден кълве без прекъсване. Истината е , че основната маса каракуда е 500-600 гр. Но попадат и трофейни над килограм а това вече е успех..
Мястото на риболов следва да се избира по собствена преценка като се изхожда от метеорологичните условия и сезона. При риболов с телескоп без водачи препоръчвам да се лови в прозорците между водната растителност с дълбочина 1 до 2 метра. Ако захраниш такова място с кюспе примесено с хляб или тесто от сварен грах каракудата ще дойде обезателно..
На обикновено дъно се лови с куки от № 5 - 10 , основно влакно 0,20 - 0,25, повод 0,15-0,22. При риболова на плувка –плувката трябва да бъде лека свръхчувствителна с малка тежест на 3-4 см. от куката и основната тежест на 20-30 см от куката. Кълването на каракудата много често е уверено , след 1-2 пробвания на стръвта я взима в устата и я влачи в страни. При риболов на дъното ако червея не е много дълъг може да се засича още при повдигане на плувката и накланяне назад.
Може да се каже , че каракудата е доста капризна риба! Дори в язовири и езера където се е развъдила в огромно количество може през целият ден дори и да е захранено не иска да кълве. На другият ден отиваш и за кратко време може да наловиш цял живарник. А през този ден силен вятър, буря а дъжд тя кълве като щура.
Но ще се опитам да опиша риболова на каракудата през четирите сезона на година в България доколкото аз разбирам и изхождам от своя опит като не претендирам , че всичко съм разбрал затова е този форум да обмени опит за вашите наблюдения , анализи – а според мене каракудата е много хитра и тя иска да живее.
Пролетен риболов
Към края на март до забраната в нашите водоеми през втората половина на април се лови каракуда в по-големите водоеми предимно на дъно. Водата в тези водоеми през този период е прозрачна като сълза и се забелязва на дъното да израстват макар и малко първите водорасли, кислородния режим се подобрява и гледаш как каракуда почва да се грее на слънце . А по големите засмукват новата трева на дъното. През този сезон на плувка може да се лови с мач или на щека на 15-20 метра навътре, защото водата е прозрачна и няма много растителни укрития и каракудата се стреми да се държи по далеч от брега.
Но най-удачен си остава риболова на дъно или по съвременния начин на дъно „пикер” „фидер” през този сезон. Желателно е да се лови на откритите не дълбоки участъци на водоема, където каракудата излиза да се храни и грее. Там където има миналогодишна подводна растителност и където пробиват младите водорасли.
За стръв желателно е да се използват торни или земни червей натопени в плодово мляко, каракудата през това време на сезона иска месо. Много добре на мястото където ще пада стръвта да изсипете пръст от тази от където сте изкопали червеите от 3 до 5 шепи. Захранка може да използвате накълцан на дребно червеи. от същия с които ще ловите. Не ви препоръчвам захранки от растителен произход. Също така през този сезон може да използвате и комбинация бял и торен червей. И още една комбинация малко бяло топче стиропор и торен червей или бял. Един от секретите –в белия червей със спринцовка се вкарва въздух. На тройка стръв –стиропор закачен в най-горния край на куката, след това малък торен червей и накрая белия червей ми е давал най-добър резултат през този сезон. Да ви обърна внимание , че по това време кълве изключително голяма каракуда! И ако попаднете на такъв ден с интензивно кълване съседите ще помислят , че сте купили каракудата от магазин
Обърнете внимание и на следната подробност- червеят да бъде жив и да се върти, но ако каракудата е ленива слагайте само малко късче от червея.
Кълването по това време е много вяло и най-малкото навеждане на върха или отпускане на влакното следва засичане. Имайте в предвид , че едрата каракуда е много борбена и за това е желателно кепче след като глътне въздух.
Размножаването на каракудата става в зависимост от дълбочината на водоема и времето от3 дни до 1-2 седмици във всеки водоем е различно, но основното размножаване в България става около 1 май. След размножаването каракудата престава да се храни известно време, през това време във водоемите където е разрешено се лови само дребна таранка.
Летен риболов
Започва от втората половина на юни и продължава до втората половина на септември.
През този сезон кълването на каракудата се отличава със своето относително стабилно сутрин до вечер с обедно прекъсване. Лови се от разсъмване до 11 часа , след това прекъсва до 16-17 часа и след това чак до тъмно. Дори през нощта когато има огън или светлина се лови цяла нощ. През нощта се ловят най-големи екземпляри. На река Дунав на дъно на капан сме имали доста трофейни екземпляри до 2 кг.
Крупни екземпляри също се ловят от брега на плувка със телескоп без водачи, щека или мач от брега.и
Има два начина за подготовка на мястото , което ще ловите.
Единият от начините е няколко дни да захранвате определеното място. Другия начин е когато ще ловите само един ден .
През този сезон може да използвате за захранване и подхранване захранка от растителен и животински произход , а може и комбинирано.
Поради огромното разнообразие на готови захранки не мога да ви дам съвет. Но в практиката ,която съм използвал през годините ме е убедила ,че най добре е да се захранва с грахова или пшенична каша или каша от картофи премесена с печени слънчогледови семки ,коноп,ленено семе,изсушени водорасли .или запарени зърна на пшеница,овес ,ръж,ечемик,сладка царевица, хляб , тесто,качамак,кускус и т.н.. Каракудата може в тези дни дори да не ги яде но присъствието на жълтия или светлия цвят на зърната на тинестото дъно ги привлича.. Друг път е точно обратното, зеленият цвят на граха я кара да пощурее. През този сезон може да експериментирате с различни аромати. Добри резултати дава ароматизатор на Сенсас и ВД-40, чеснов прах или пресен чесън,кориандър,валериан,ванилия,капки за сърце,виетнамски балсам, какао, керосин и т.н..
Много важно е да знаем дали водоема е населен само с каракуда или има и друга риба. Ако във водоема има и друга риба , тогава захранваме с крупна захранка.
Развиващата се водна растителност дава на каракудата по това време обилна храна и цели стада от каракуда пасат водорасли. Често в летните горещини месото на каракуда е пропито с миризма на водорасли и не е много приятно да се консумира.
В различните водоеми се използва различна стръв , попитайте местните рибари на какво ловят,за да разберете на каква стръв е приучена, но това не ви пречи да експериментирате. Имало е дни в моята практика когато кълве няколко часа на една примамка , после внезапно спира. След като пробвам друга стръв започва интензивно да кълве. На другия ден приема на трета стръв.
Когато се лови на дъно с хранилка нужно е в захранката да прибавяте сух квас или сода за да може да избухне захранката на дъното ,да се разстеле и да направи облак .
За стръв както казах може да се използват различни примамки от растителен и животински произход. Така ,че през лятото е нужно да имате богато разнообразие от стръв. Не забравяйте, че в захранката ви трябва винаги да има и това ,което ще използвате за стръв. Моята практика през годините показа ,че най-големите каракуди през летния сезон съм ги ловил на зелен грах, който го има по магазините (особено турския) но с едно условие, че мястото където ще ловите няколко дни е захранено с каша от сварен грах смесен с черен сухар или едра галета.
Голямото разнообразие на готови захранки ви дава огромна възможност да експериментирате, но няма да ви навреди и сами да си приготвите по собствена рецепта.
Летния риболов на каракуда завършва към средата на септември. Водата започва да захладнява и рибата започва да се отдръпва от брега към средата на езерата и язовирите и се прибира в дълбочините. На реките все още продължава интензивно да се храни.

Есенен риболов
Във втората половина на септември и целият октомври каракудата се отдалечава от бреговете. Водата става все по прозрачна и тя става все повече предпазлива. Захранвате навътре слагате вече животинска стръв и чакате 10-15 минути да дойде на вашата захранка и стръв. Първите признаци за появата на каракудата е появата на мехурчета на повърхността..
В този сезон се лови към 9-10 часа и завършва до 16-17 часа вечер. Каракудата като всички шаранови риби преминава на есенен режим на хранене –през деня. Лови се доста далече от брега . Тогава също се ловят големи екземпляри, защото малките каракуди престават да се ловят в големите водоеми.
Но постепенно есенното кълване затихва ,каракуда просто стои на едно място и не пипа.
Зимен риболов
През зимата каракудата също може да се лови. Но вероятността за риболов на определени водоеми за е много малка и зависи от много фактори. .По мои наблюдения може да се лови на водоеми с пясъчно дъно, или на тинесто дъно при наличие на хищна риба –щука,костур.
Лови се от ноември до края на януари , през февруари каракудата престава да кълве. През този сезон се лови на плувка с много тънко влакно 0,1 и кука 14-16 номер. Колкото по тънко влакно и по малки куки , толкова повече кълве. В някой райони на България ги ловят на други способи..
Мястото за риболов е желателно да се избира като се изхожда от водоема и зимните ями. Ако вие намерите и най-малка яма –дори 15-20 см. знайте ,че на такова място има каракуда.
За стръв може да използвате вердевас или много малък торен червей. Захранване с малко кълцан червей.
Изображение
Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му.
Аватар
matey49
Супер модератор
 
Мнения: 2585
Регистриран на: Чет Дек 16, 2010 6:52 pm
Местоположение: с. Обнова
Благодарил: 2655 път
Благодарили: 651 пъти в 539 поста

Следния потребител иска да благодари на matey49 за този пост.
koko (Пон Мар 07, 2011 7:13 pm), shark (Сря Май 04, 2011 1:55 pm)

Re: Риболов на каракуда

Мнениеот shark » Сря Май 04, 2011 1:57 pm

Колеги, какви линии използвате при риболов на каракуда?Аз не ползвам по-тънък повод от 0,12 на телескопа и кука по-малка от 12 номер .Тънки куки за каракуда нямам.
Аватар
shark
Напреднал
 
Мнения: 185
Регистриран на: Сря Фев 16, 2011 6:07 pm
Местоположение: Пловдив
Благодарил: 66 път
Благодарили: 73 пъти в 62 поста

Re: Риболов на каракуда

Мнениеот matey49 » Сря Май 04, 2011 2:37 pm

Ами пробвай и с по малки куки и ще споделиш с нас резултата.
Изображение
Изображение
Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му.
Аватар
matey49
Супер модератор
 
Мнения: 2585
Регистриран на: Чет Дек 16, 2010 6:52 pm
Местоположение: с. Обнова
Благодарил: 2655 път
Благодарили: 651 пъти в 539 поста

Re: Риболов на каракуда

Мнениеот 50cent » Сря Май 04, 2011 2:39 pm

Еми щом ползваш Оунър те точно имат най добрата серия от тънки куки ! Разгледай се за моделите - Chinta
В памет на всички шарани
Аватар
50cent
Супер разбирач
 
Мнения: 930
Регистриран на: Пет Апр 01, 2011 10:18 am
Местоположение: Стара Загора / Бургас
Благодарил: 35 път
Благодарили: 339 пъти в 266 поста

Re: Риболов на каракуда

Мнениеот koko » Сря Май 04, 2011 3:20 pm

Наистина е пълна заблуда че с по-малка кука не може да се хване едра риба.Аз използвам куки номер 18 за риболов на перо и съм имал доста добри риби на тях,дори и шарани.Не знам дали е уместно използването на тънки куки,защото по-едрата карауда е доста бордена риба и мисля че ще я отвори.Използвам Камасан Б611 и при 18 досега не съм имал проблеми.
Аватар
koko
Супер модератор
 
Мнения: 245
Регистриран на: Чет Яну 27, 2011 7:43 pm
Местоположение: Пловдив
Благодарил: 113 път
Благодарили: 97 пъти в 82 поста

Следния потребител иска да благодари на koko за този пост.
matey49 (Съб Мар 31, 2012 5:02 pm)

Re: Риболов на каракуда

Мнениеот shark » Сря Май 04, 2011 3:23 pm

50cent написа:Еми щом ползваш Оунър те точно имат най добрата серия от тънки куки ! Разгледай се за моделите - Chinta

Имам такъв модел но не мислиш ли че е доста слаба за каракудата използвам ги за бабушки и червеноперки.
Аватар
shark
Напреднал
 
Мнения: 185
Регистриран на: Сря Фев 16, 2011 6:07 pm
Местоположение: Пловдив
Благодарил: 66 път
Благодарили: 73 пъти в 62 поста

Следваща

Назад към Сладководен

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Приятели